Alles hangt met alles samen en de wereld is continue in verandering. Ook organisaties hebben hiermee te maken en doen er al het mogelijke aan deze complexiteit het hoofd te bieden. Op verschillende manieren leidt dit, op verschillende afdelingen, tot veel verschillende verbeter- en veranderactiviteiten.
“Een doordacht en doorleefd verhaal zorgt ervoor dat mensen zich een voorstelling kunnen maken van de verandering, de route en de betekenis ervan voor henzelf. Dit maakt dat zij mee willen op die reis, echt instappen en zij de onzekerheid kunnen hanteren die onlosmakelijk met verandering is verbonden.”
bron: Kilian Bennebroek Gravenhorst, De Veranderversneller (2015), p.15
Het blijkt dat de betrokkenen vaak geen idee meer hebben waarom al die veranderingen noodzakelijk zijn en waartoe ze moeten leiden. Dit wordt zichtbaar doordat mensen hun motivatie verliezen, alleen doen wat ze echt moeten doen, helemaal hun eigen weg gaan en in het ergste geval ziek thuis blijven. Met andere woorden ze willen niet mee in de verandering.
Continu Verbeteren is veelal een nieuwe werk- en denkwijze. Daar hoort nieuw gedrag bij en dit nieuwe gedrag wordt bij voorkeur vooraf bepaald en dagelijks uitgevoerd.
Continu Verbeteren is veelal een nieuwe werk- en denkwijze. Daar hoort nieuw gedrag bij en dit nieuwe gedrag wordt bij voorkeur vooraf bepaald en dagelijks uitgevoerd.
Natuurlijk willen we geen antwoorden in de mond leggen. Maar denk bijvoorbeeld aan de volgende factoren: rol directie; omvang van het traject; aanpak van het traject; opleiding; timing; tempo; silo denken; deel-oplossingen ipv E2E denken; te grote verbeteringen; uitblijven van succes; geen routines opgebouwd; niet in management-contracten; concurrentie met grote projecten; fusies; overnames; etc etc